De stad antequera
De stad Antequera


Een goed bewaard geheim van Andalusië is de stad Antequera, de hoofdstad van de gelijknamige gemeente. Antequera ligt ongeveer 47 kilometer ten noorden van de stad Malaga aan de voet van de bergketen Sierra del Torcal en heeft ongeveer 40.000 inwoners.
De Romeinen noemden de stad Antiquaria, ‘oude stad’.

Klik hier voor het fotoalbum.

De stad is nog bijna niet ontdekt door de toeristen. Eigenlijk onbegrijpelijk want Antequera heeft een rijke geschiedenis. Er zijn 26 kerken, 7 kloosters, diverse musea, een prachtig centrum, leuke winkeltjes en een Alcazaba met wachttorens en stadsmuren. Het oude gedeelte van de stad heeft leuke pleintjes, mooie binnentuinen en smeedijzeren hekken. Ook de mooie portieken die de meeste huizen bezitten zijn de moeite waard. De meeste portiekjes zijn versierd met kleurrijke azulejos en er hangt vaak een Moorse lamp.

Iets buiten de stad ligt de oudste bezienswaardigheid: een aantal familiegraven die meer dan 4000 jaar geleden gebouwd zijn en in goede staat verkeren, de Dolmenes.

Op het centrale plein staat de hoogste kerk, de Iglesia de San Sebastian. Deze kerk stamt uit de 16e eeuw, heeft een gevel uit de renaissance en een barokke klokkentoren.
Vlakbij het Moorse Alcazaba staat een triomfboog uit de 16 eeuw, de Arco de los Gigantes. Je hebt hier een weids uitzicht over de Antequera en omgeving. De rots der geliefden, de Peña de los Enamorados overheerst de omgeving en is verbonden met een tragische liefdeslegende. Het verhaal gaat dat een jonge Christen en zijn Moorse geliefde samen van de rots sprongen, terwijl ze achtervolgd werden door Moorse soldaten vanwege hun verboden liefde.
De rots wordt in de volksmond ook wel ‘de slapende reus’ genoemd’, omdat de rots op een slapend hoofd lijkt. Achter de triomfboog staat de prachtige kerk Real Colegiata de Santa Mariá la Mayor. Deze kerk zou als voorbeeld hebben gediend voor de kathedraal in Granada.

Het Alcazaba is een oude Moorse burcht uit de 8e eeuw, gebouwd op een Romeinse ruïne. Onder het Alcazaba vind je de overblijfselen van Romeinse termen.

Als je het oude gedeelte van de stad hebt bewonderd, slenter dan door de kleine straatjes van het centrum en ontdek de vele leuke winkeltjes. En vergeet vooral niet om af en toe omhoog te kijken, naar de mooie gevels.
Pik een terrasje en bestel molettes waar Antequera bekend om staat: platte ovaalvormige broodjes die geroosterd worden en geserveerd met bijvoorbeeld serranoham, kaas en olijfolie. Glaasje wijn erbij en smullen maar….

In Antequera staat een van de mooiste arena’s van Spanje. Hij is gebouwd in 1848 en is vanaf 1984 herbouwd. Je kunt in de arena een hapje eten, want er is een restaurant gevestigd. Maar of je je stukje vlees wel zal smaken bij het zien van zoveel dierenleed? Er is ook een stierenvechtersmuseum in de arena.

In september 2010 werd bekend dat de regering het stierenvechten ook in Andalusië wil verbieden.En houd rekening met de siësta: niet alleen de winkels zijn gesloten tussen 14:00 en 17:00 uur, ook het Alcazaba sluit haar poorten.

Parkeren: aan de rand van de stad, bijvoorbeeld in de (betaalde) parkeergarage Plaza de Castilla. Je loopt vanaf hier gemakkelijk het centrum in.

Combineer het bezoeken van de stad Antequera met de autotocht door de gemeente Antequera, waarbij je het natuurpark El Torcal bezoekt of de zoutwaterlagune Fuente de Piedra.