MADEIRA

Wandelingen:
DE MEREN

PONTA DE SÃO LOURENÇO

RABAÇAL

LEVADA LOS PIORNAIS

DE NOORDKUST

VAN PICO NAAR PICO

CURRAL DAS FREIRAS


Autoroutes:

ZUIDWESTKUST

WESTKUST


Tips en artikelen:

VLIEGVELD SANTA CATARINA

MARIA HEMELVAART

LEVADA’S

ETEN EN DRINKEN

WAT TE DOEN

PORTUGESE WOORDJES

EVENEMENTEN


Links:

OFFICIELE SITE VAN DE VVV OP MADEIRA

ENORM VEEL INFO OVER MADEIRA

STARTPAGINA OVER MADEIRA

ENGELSTALIGE KRANT OVER MADEIRA

VEEL FOTO’S EN VIDEO’S VAN MADEIRA

ONLINE REISGIDSEN BESTELLEN

ALGEMENE INFO MADEIRA LANDENKOMPAS

VAKANTIE OP MADEIRA

WANDELEN OP MADEIRA

INFORMATIE MADEIRA

FIETSTOCHTEN OP MADEIRA


Fotoalbums:

CARNAVAL OP MADEIRA 1

CARNAVAL OP MADEIRA  2

BLOEMENFESTIVAL OP MADEIRA 1

BLOEMENFESTIVAL OP MADEIRA 2

JAARWISSELING OP MADEIRA

KERSTVERLICHTING OP MADEIRA

FUNCHALMadeira ligt in de Atlantische Oceaan ten noordwesten van de Canarische Eilanden. Het ligt 1000 kilometer van het moederland Portugal en 700 kilometer van het Afrikaanse vasteland. Madeira is het grootste eiland van de Madeira-archipel en is 57 kilometer lang en 22 kilometer breed. De andere eilanden zijn Porto Santo; bekend om de lange zandstranden, de Islas Desertas; de verlaten eilanden en de Ilhas Selvagens; de wilde eilanden. De laatste twee zijn groepen eilanden die onbewoond zijn.

Op Madeira wonen ongeveer 250.000 inwoners, waarvan de helft in de hoofdstad Funchal.
Het eiland is in 1420 door Zarco ontdekt en hij noemde het Ilha da Madeira (houteiland). Funchal dankt zijn naam aan het feit dat op de plek waar Zarco aan land stapte, overal de venkel (funcho) bloeide.

Het landschap is erg verschillend, je vindt er echt van alles, o.a.: de kale hoogvlakte Paul da Serra, de ruige rotskust in het noorden, een droog kaal maanlandschap Ponta de São Lourenço, berglandschap in het midden van het eiland, een regenwoud bij Ribeiro Frio, groene en bloeiende landschappen enzovoort. Het is bijna niet voor te stellen dat er zo'n grote verscheidenheid aan natuur is op zo'n klein oppervlak. De vele exotische bloemen die er in het wild groeien zorgen ervoor dat Madeira ook wel het bloemeneiland wordt genoemd. Vooral in het voorjaar een bezoekje waard voor bloemenliefhebbers.
Omdat de kust voornamelijk uit steile rotswanden bestaat en zandstrand vrijwel niet aanwezig is, vind je op Madeira geen massatoerisme. De eilanden hebben een vulkanische oorsprong. De hoogste berg is de Pico Ruivo (1862 m).

Het is op Madeira nooit veel te warm of te koud. 's Winters wordt het er (bijna) nooit kouder dan 16 graden, 's zomers zal het niet vaak warmer worden dan een graad of 28. 's Avonds zakt de temperatuur nauwelijks, waardoor je lekker in je korte broek kunt blijven lopen. Het vreemde aan Madeira is dat het heel goed mogelijk is wanneer in Funchal de zon schijnt, het kan regenen in Porto Moniz. Het klimaat is net zo divers als het landschap. Natuurlijk is de kans op regen in de bergen of in het zgn. regenwoud (Ribeiro Frio) veel groter dan aan de zonnige zuidkust. Op Madeira vind je een uniek netwerk van levada's: smalle irrigatiekanalen die over het hele eiland door de bergen zijn aangelegd. Het water vanuit de bergen in het noorden, werd via de levada's naar het relatief droge zuiden gebracht. Langs deze levada's ligt altijd een voetpad, zodat het goed bereikbaar was voor onderhoudswerkzaamheden. Op sommige plaatsen zijn deze paadjes slechts 20 centimeter breed en lopen ze vlak langs een steile afgrond. Op andere plaatsen zijn ze bijna 2 meter breed. Een eldorado voor wandelaars, want de levada’s brengen je op de mooiste plekjes.

De bekendste specialiteit van Madeira is natuurlijk de Madeira wijn. Behalve door deze wijn is het eiland ook bekend om de espada; een lange zwarte vis die op veel verschillende manieren bereid wordt. Vooral gebakken met banaan smaakt hij heerlijk!

Klik hier voor de dagelijks wisselende foto van de digi-cam op Madeira. Iedere dag komt hier een andere foto te staan.