Als je geen halfpension hebt geboekt is het iedere dag weer de vraag: wat en waar eten we? Er is keuze genoeg in restaurants op Madeira. Je kunt in Funchal kiezen uit o.a. Chinese of Italiaanse restaurants, haute cuisine in de dure 5-sterrenhotels en natuurlijk de Madeirense keuken. Uiteraard ga je die proberen, want een pizza of iets dergelijks kun je thuis ook krijgen. De Madeirense keuken is niet erg uitgebreid, maar het eten is vers en lekker.

Voorgerechten
Voor het eten krijg je meestal brood: bolo de caco com manteiga alho. Dit is boerenbrood gemaakt van meel, zoete aardappel, water en gist. Het wordt op een hete steen gebakken. Op het nog warme brood smeren ze dan knoflookboter. Heerlijk!
Op de kaart staat altijd sopa de tomate com cebola e ovo. Dit is tomatensoep met ui en gepocheerd ei. Het ziet er misschien niet lekker uit, maar smaakt heerlijk.
Lapas vind je ook op alle menukaarten. Dit zijn in knoflook gestoofde of gegrilde zeeslakken.

Specialiteiten
Een van de specialiteiten is espetada. Dit is een spies van laurierhout waar stukken rundvlees aan worden geregen. Het vlees wordt eerst door zeezout en gehakte knoflook gerold en dan boven een vuurtje van wijnstokken geroosterd.
Carne de vinho e alhos is gebraden varkensvlees gemarineerd in wijn, laurierbladeren, peperkorrels en knoflook.
Een echte Madeirense snack is de prego no prato: een boerenbroodje met boter en gebakken steak.

Espada is degenvis. Het is een zwarte vis met bolle ogen en grote tanden. Schoongemaakt is hij wit en ziet er een stuk beter uit. De espada wordt meestal op de traditionele manier geserveerd, gebakken met banaan (com banana).
Espadarte is zwaardvis. Als je geluk hebt staat hij op de kaart, want ze vangen hem niet dagelijks.

Bife atum: tonijnbiefstuk. De tonijn wordt gebakken als biefstuk. Als je niet beter weet dan eet je het ook op als vlees. Meestal krijg je er een soort van uienjus bij. Het wordt geserveerd met milho frito: gefrituurde stukjes maismeel met kool en kruiden.
Dan is er nog de bacalhau. Dit is stokvis. In de supermarkt liggen ze wel: de gedroogde stukken vis. Het ruikt niet echt lekker.
Verder staan er nog diverse andere soorten vis op de kaart, de een nog lekkerder dan de andere. Zoals de pargo (baars), salmonete (roodbaars), salmão (zalm), truta (forel), tubarão (haai) en sardinha (sardine)

Toetjes
De Madeirensers zijn gek op zoet, dus de nagerechten zijn ook zeker de moeite waard. Naast de gebruikelijke toetjes als ijs en verse vruchten staan er altijd verschillende soorten gebak op de kaart.
Iets wat je ook zeker moet proberen is bolo de mel. Dit is een zwarte koek, gemaakt van melasse, met noten en gedroogde vruchten. Als je hem niet in een restaurant kunt krijgen, koop hem dan bij een bakker en niet bij een toeristenwinkel. De verse zijn veel en veel lekkerder!

Drankjes
Je kunt Madeira niet verlaten zonder de trots van het eiland geproefd te hebben: de Madeira-wijn. Hij is er in vier soorten: verdelho (halfdroog), sercial (droog), bual(halfzoet) en malvasia (zoet). Om je favoriete soort mee naar huis te kunnen nemen, zul je ze toch echt allemaal moeten proeven (erg hè). Je kunt hiervoor naar een van de wijnhuizen gaan, maar in de winkels kan je meestal ook wel proeven.
Mijn favoriete drankje is de licor de maracuja. Een mierzoet likeurtje gemaakt van de lekkere vrucht maracuja, passievrucht. Drink hem on the rocks, heerlijk.
Een ander lekker likeurtje is licor de castanha: kastanjelikeur.
Een drankje dat veel door de mensen op Madeira wordt gedronken is poncha. Dat is brandewijn gemaakt van suikerriet met honing en bevat erg veel alcohol.

Voor de lekkerste Nikita kun je het beste in Câmara de Lobos terecht. Dat is een lekkere cocktail van wijn, bier en roomijs. Onderin het glas zit een stukje ananas.

Als frisdrank is Brisa maracuja een aanrader. De enige frisdrank met koolzuur die je moet schudden voordat je hem opdrinkt. Brisa is ook gemaakt van passievrucht en is een echte dorstlesser. Deze frisdrank is alleen maar op Madeira te krijgen! Er gaat ook altijd een voorraadje mee naar huis. Ook het vruchtensap van de maracuja is lekker, zeker vers!

De bierdrinker drinkt natuurlijk het lokale biertje: Coral.
Eten en drinken